Kvalitet duvana predstavlja skup njegovih fizičkih, hemijskih i degustacionih svojstava koja su uslovljena sortom, obradom i preradom duvana. Kvalitet zavisi od uzajamnog delovanja proizvodnih i prirodnih uslova kao što su: sorta duvana, agrotehnika, zemljište, oštećenja od bolesti i štetočina, tehnologija obrade i slično. Svi elementi kvaliteta mogu se grupisati u tri grupe:

  • hemijski;
  • fizički;
  • degustacioni;

Hemijski pokazatelji kvaliteta duvana

Hemijski sastav duvanskog lišća odražava se na njihov spoljašnji izgled i na pušačka svojstva. Postoji veći broj komponenata hemijskog sastava duvana a poseban značaj imaju: aromatične materije, suva materija, mineralne materije, belančevine, amino kiseline, amonijak, alkaloidi, ugljeni hidrati, polisaharidi, glukozoidi i polifenoli, pektinske materije, organske kiseline i pigmenti.

Fizički pokazatelji kvaliteta duvana

Fizički parametri kvaliteta duvana su u direktnoj vezi sa hemijskim sastavom sirovine i njegovim degustacionim svojstvima. Imaju bitan uticaj na svojstva rezanog duvana i indirektno na osobine cigarete i uslove gorenja a time i na osobine dima. Najvažnije spoljašnje odlike koje služe kao fizički pokazatelji kvaliteta jesu: veličina i oblik lista, nervatura lista, materijalnost, debljina lista, boja lista, glatkost i hrapavost, čvrstina i elastičnost, zapreminska težina rezanog duvana, mirišljavost lišća, sposobnost zadržavanja vode, sagorljivost, frakcioni sastav, povrede na lišću i insercija. Ocena kvaliteta duvana u praksi se obavlja pretežno na osnovu njegovih fizičkih osobina.

Degustacione odlike kvaliteta duvana

Degustacione odlike predstavljaju svojstva koja duvan manifestuje pri pušenju a povezana su sa specifičnim delovanjem duvanskog dima na organe ukusa, mirisa i nervni sistem. Svojstva koja najviše određuju degustacioni kvalitet pri pušenju su: aroma, ukus, iritacija, jačina, harmoničnost i sagorljivost.