U industrijskoj preradi i trgovini duvani se klasifikuju prema odgovarajućim kvalitativnim osobinama i upotrebnoj vrednosti na:
- duvane za pušenje (duvani za cigare, cigarete i lulu)
- duvane za šmrkanje i
- duvane za žvakanje.
Tehnološka klasifikacija izvršena je na osnovu načina sušenja i to:<
- duvani sušeni u senci – hladu (light air cured - AC) – berlej;
- duvani sušeni na veštacki način – toplim vazduhom (flue cured - FC) – virdžinija;
- duvani sušeni na suncu (light sun cured - SC) – orijentalni
- duvani sušeni u hladu (dark air cured) – cigarni tip.
Tipovi duvana
- Berlej – Zbog svojih svojstava može da se koristi u proizvodnji cigareta, ali i u proizvodnji duvana za lulu i duvana za žvakanje. Jedan je od osnovnih sastojaka za izradu američke mešavine (American Blend). Ovaj tip duvana zahteva posebnu tehnološku obradu usled čega dobija aromu karakterističnu za amerikan blend cigaretu koja je i najzastupljenija na tržištu. Takođe berlej daje cigareti određenu fiziološku jačinu po kojoj je karakterističan. Maksimalne odlike kvaliteta ovih duvana izražene su kod gornjih i srednjih listova.
- Virdžinija – Maksimalne odlike kvaliteta ovih duvana izražene su kod gornjih i srednjih listova. Virdžinija je najzastupljeniji tip duvana po uzgoju a samim tim i u cigaretii. Pri pušenju ima sladunjav ukus i dobro sagoreva, daje određenu fiziološku jačinu. Služi za izradu cigareta američkog tipa, a posebno se koristi za izradu cigareta engleskog tipa.
- Orijental – Ovi duvani su sladunjavog, intenzivnog ukusa sa plemenitom aromom po kojoj je karakterističan. Duvan bez izražene fiziološke jačine. Uglavnom se koristi u proizvodnji cigarete amerikan blenda kao i za karakterističnu cigaretu orijantalnog tipa. Maksimalne odlike kvaliteta ovih duvana izražene su kod listova iz gornjeg dela biljke.